Sju steg till paradiset

I morgon är det midsommarafton och det brukar vara avstampet för sommarsemestern. För de som inte kliver av arbetet i eftermiddag så är det åtminstone snart semester.
sommar
En typisk svensk semester innebär fyra lediga veckor. Under dessa veckor är det mycket som ska hinnas med. Eftersom den svenska sommaren är allt annat än solsäker så blir det allt vanligare att resa utomlands. Den svenska kronan har länge varit stark gentemot andra valutor. Det har gjort det billigare för barnfamiljerna att resa utomlands än att semestra i Sverige.

Vilket land som är det mest populära resmålet bland svenskarna varierar beroende på vilka kriterier som efterfrågas, gäller det charter, all inclusive, sol och bad eller storstäder? Det land som tar emot flest svenskar är exempelvis Spanien. Kanske inte så konstigt vid en närmare eftertanke. Spanien har länge varit en charterfavorit bland soltörstande svenskar. Det är dessutom det enda landet i Europa som fungerar att resa till året runt för sol och bad. Det beror givetvis på att Kanarieöarna tillhör Spanien. Till Spanien hör även charterklassikern Mallorca. Dessutom är hela den spanska solkusten är välbesökt av oss Skandinavier. En annan plats i Spanien som drar många turister är staden Barcelona som alltid ligger i topp när det gäller de storstäder vi helst besöker. Barcelona har en unik stadsarkitektur och flera välkända tursitattraktioner. Fast det som kanske lockar allra mest är att Barcelona är en av få storstäder som faktiskt erbjuder en sandstrand. De kriterier som vi svenskar efterfrågar när vi reser är sol, sightseeing och shopping och allt detta kan Barcelona erbjuda.
babyya

På andra plats av välbesökta länder ligger Danmark. Hit reser vi för en annan typ av semester. Det är Köpenhamn som drar och det beror på att för många svenskar är detta den storstad som ligger närmast. Legoland och Tivoli är attraktioner som drar många familjer och Danmarks storhet för oss svenskar är att det är enkelt att resa dit.

En resandeform som blir allt vanligare är all inclusive. För några år sedan var det ett ganska ovanligt koncept, men har ökat drastiskt. I de klassiska charterparadisen som Turkiet och Grekland är det idag den vanligaste formen. Det är framförallt bekvämligheten för barnfamiljer som har lett till den explosionsartade efterfrågan av den här typen av hotell. Det finns olika former av all inclusive. I vissa ingår allt, från vin till maten och glass vid poolen. Sedan finns det all inclusive light där enbart middagen ingår. Det varierar mellan hotell och researrangören.
pv

Innan du reser iväg på semester så är det även viktigt att ta hand om hemmet och göra en checklista. Många har fått semestern förstörd på grund av dålig planering. Här är sju punkter att tänka på innan ni beger er iväg till paradiset. En minst sagt blandad kompott.

 • passet
 • Det första ni bör göra när ni bokar resan är att kontrollera era pass. Vilka inreseregler gäller i landet ni ska åka? Det går att ordna provosoriska pass på polisen vid Arlanda men de pengarna går det att ha roligare för på semestern.

 • Timer
 • Yes, en timer är en viktig sak. Under sommaren ökar risken att bostaden utsätts för inbrott. En timer på radion och inte bara på lampor är ett bra knep.

 • Dagstidningen
 • Ska du utomlands så pausa om möjligt din premunation. Är du på lantstället så omdirigera den dit. Annars kan du be din granne att ta hand om den. En överfull brevlåda är som att sätta upp en stor skylt på dörren om att ni är bortresta.

 • Apoteket
 • Behövs det vaccination på det resemålet du ska besöka? Förmodligen inte om du reser inom Europa. Däremot kan det vara bra att ta med sitt eget lilla apotek. Där bör det ingå vätskeersättning, tabletter mot diarré och vanliga värktabletter. Glöm inte heller att ta med recept eller intyg på receptbelagd medicin.

 • Reseförsäkring
 • Kolla upp om din försäkring gäller i utlandet innan du reser. Ofta räcker det med din vanliga försäkring även om problem skulle uppstå i utlandet. Det är oerhört viktigt med en försäkring och kan blir en enormt dyr läxa om den saknas.

 • Landets lagar
 • Läs på vad som gäller i landet du besöker och visa respekt. Du behöver inte studera lagboken men är det exempelvis okej att föra ut konst, snäckor och andra ting som ett minne av din resa?

 • Vikten
 • Väg väskan och kontrollera måtten innan du beger dig iväg till flygplatsen. Vissa bolag är superhårda, och du får alternativet att betala dyra böter eller att slänga några av dina personliga tillhörigheter.

  Trevlig resa och njut av semestern!

  Leave a Comment